25.09.2008
KAHVALTI VE ÖNEMİ
Vücudun besin ihtiyacı sabah kahvaltısıyla başlar. Beslenme ile meşgul ofan kişiler, çalışan insanlar, çocuklar ve diğer kimseler için kahvaltı öğle ve akşam yemeklerinden daha önemli bulmaktadırlar.Evden çıkmazdan evvel yenen besinler vücudun çalışma gücünü artırırlar.Zaman darlığı ve şişmanlamak korkusuyla kahvaltı etmemek yanlıştır.Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arası 10 - 12 saat tir. Bu müddet arasında mide tamamen boşalmış durumdadır. Sabah kahvaltısında alınan besinler vücudun ihtiyacını karşılamakla beraber iş gücünü çocukların okulda başarısını sağlar.Bu günün şartlarına göre kahvaltı esas yemek kabul edilmektedir.Öğlede yenilen ağır yemekler insana bir rahatlık ve gevşeklik vermektedir. Halbuki kahvaltıda tamamen bunun aksi olmaktadır. Bu bakımdan batı devletleri kahvaltıya çok önem vermektedirler, hattâ onlarda sabah kahvaltısından başka ayrıca saat 10'da süt, kahve, meyve suyuyla bir büs-küvi yemek suretiyle kahvaltılarını tamamlamaktadırlar. Bu alışkanlık bizlerde de yavaş yavaş yerleşmektedir.İyi bir kahvaltı büyütücü, onarıcı besin maddeleri (peynir, süt, yumurta v.s.)'yi ve enerji veren besin maddelerin-(Tereyağ, ekmek reçel v.s.) ayrıca koruyucu maddelerden (meyve veya meyve suyu) zengin olması lâzımdır.Ayrıca ikindi kahvaltısı dediğimiz 16-17 arasında da yine meyve suyu, süt veya bisküvi, çay gibi şeyler yemek suretiyle vücudun besin ihtiyacını tamamlamak gerekir. Yazırc daha hafif kahvaltı, kışın daha kuvvetli kahvaltı yapılması lâzımdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Yeni yılda barış,sevgi ve güzellikler diliyorum.2009 savaşların ,acıların ve felaketlerin olmadığı bir yıl olsun.MUTLU YILLAR
Yorum Gönder