24.09.2008

KAHVALTI MASASI

Kahvaltı masasında, masaya temiz kolalı ve ütülü bir örtü yayılır. (Açık renklerde). Küçük çocuklu ailelerde yı­kanması, ütüsü kolay örtüler kullanılmalıdır.
Kahvaltı edecek kişilerin adedince sandalyelerin tam önüne masanın kenarından başparmağı boğumu içerden bi rer tane küçük kahvaltı tabağı, tabağın sağ üst köşesine tabağıyîa beraber çay veya süt fincanları, kaşıkları da ta bağın kenarına sapı sağa gelecek şekilde konur. Yumurta yumurta kakı içinde tabağın önüne konur. Diğer kahvaltılık yiyecekler tabaklar içinde masanın ortasına muntazam şe­kilde konur.
Peçete sol tarafa tabağın yanına, masa küçük ve kala-balıksa tabağın içine düzgün katlanmış şekilde konur. Kah­valtı bıçağı sağa, çatal sola konur.
Ekmekte yine sol tarafa tabakların içine veya hepsi güzel bir sepet içinde masaya konur.
Çay, kahve, süt v.s. içkiler çok sıcak olarak sağ taraf­tan servis yapılır. Ayrıca masayı renklendirmesi ve günün neşeli ve iyi geçmesi için ev kadını kahvaltı masasında çi­çeği ihmal etmemelidir.


KAHVALTILIK İÇKİLERİN HAZIRLANMASI :

Kahvaltıda sıcak bir şey içilmesi tavsiye edilir. Çünkü sıcak sindirim organlarını harekete geçirir.

1) Çay hazırlanması :

İyi bir çay demlemekte bir sanattır. İyi bir çay yapmak Içfn çayın iyi muhafaza edilmiş olması gerekir. Çayların umumiyetle kapalı yerlerde saklanmış olması gerekir. Ya­nında koku verecek maddeler bulunmamalıdır. Rutubetli yerlerde bırakmamak lâzımdır.
İyi bir çay demlemek için 2 araca ihtiyaç vardır :
1) Su kaynatma kabı,
2) Çay demleme kabı.
Çay demleme kabının porselen veya iyi cins bir ma­denden olması tavsiye edilir. 1 bardağa bir çay kaşığı çay lâzımdır.
4 kişilik bir aile 2'şer bardak çay içecekse 8 çay ka­şığı çaya ihtiyaç vardır. Bu kadar kaşık çay demliğe konur. Üzerine kaynar sudan biraz konulup çay yaprakları çalka­lanır ve hemen su dökülür.
Demlik, çaydanlıkta kaynıyan suyla doldurulur, demli­ğin hava alması veya çay kokusunun gitmemesi için demli­ğin ağız kısmı sıkıca kapatılır.
Üstü sarılır. Kaynayan su buharının veya işitilmiş tuğ­lanın üzerine konur. En az 12 dakika tutulur.
Tam 12 dakikada çay içime hazırdır, renk ve koku ba­kımından en uygun zamandır, derhal servis yapılmalıdır.

2) Soğuk veya Buzlu Çay Hazırlama :

Umumiyetle yaz günlerinde hazırlanan bir çaydır. Çay yukarda tarif edildiği üzere demlenir. Bir sürahiye süzülerek doldurulur, içine buz parçaları, kabuğuyla dilim­lere kesilmiş limon parçaları şeker konup soğuk servis yapılır, Arzu edilirse şekersiz de servis yapılır.
Şeker ayrıca verilmelidir. Buzlu, çay, şeftali suyuylada karıştırılıp ikram edilebilinir. Ayrıca buzlu çaya çeşitli li­körler de karıştırılıp ayrı lezzette çaylar hazırlanmış olur.

3) Süt ve Sütlü İçkiler Hazırlama :

Kahvatlı sofralarının en güzel içeceklerinden biri de süttür. Yalnız başına kullanıldığı gibi, kahve, çay, kakao, sa­lep ile karıştırmak suretiyle de kullanılır.

a) Sütün Hazırlanması :
Sıcak süt hazırlama :
Mikropsuz temiz bir süt içmek için sütün iyi kaynatıl­ması gerekir. Bunun için süt ya özel kaynatma kabına veya bir tencereye konur. Tencere ateş üzerine bırakılır. Süt 80 . 90 dereceye kadar ısınınca kabarır, bu kabarmayı delip sütü 3 defa sağa doğru 3 defa da sola doğru karıştırarak kaynatmak lâzımdır. Bundan sonra hemen bardaklara dol­durulup arzuya göre, şeker konup içilir.

Not : Kakao veya kahve kahvaltı masasına kavanozla veya cezvede pişmiş olarak getirilip sütün ser­visi yapılınca herkes istediği kadar birinden alıp bardağına karıştırıpta içebilir.

Kakaolu, kahveli süt istenirse bir bardak için 1 küçük kahve kaşığı kakao veya kahve hesap edilir. Bardaktaki süt lere azar azar konupta hazırlanabilir.

b) Salep hazırlama :

Malzemeler :
500 gr. süt
5 gr. şeker (3 çorba kaşığı) 100 gr. şeker (3 çorba kaşığı) Biraz tarçın

İşlem Basamakları :

Sütü bir tencereye koyunuz, içersine şekeri, salebi ilâve ediniz. Orta hararetli ateşte karıştırarak 15-20 dakika pişiriniz. Bardaklara boşaltıp üzerine tarçın serpiniz, Sıcak olarak servis yapınız.

Kahvaltıda yenilecek bisküvi, yoğurtlu börek, sandviç v.s. çeşitler hamur işleri bölümünde ya­zılmıştır. Oraya bakarak hazırladığınız çeşitlerle kahvaltınızı zenginleştirebilirsiniz

1 yorum:

Marifetane hobi dedi ki...

Rabbimiz muhtacız sana,
Huzurunda el açtık,
Affımız için dualar saçtık,
Rahman isminle Rahmet eyle,
Koyma bizi perişan halimize,
Mağfiretine muhtaç olan mücrimleriz,
Bırakma ellerimizi,
Kabul eyle dualarımızı…
Bu kutlu günün Feyz ve bereketinden istifade edebilmek ümidi ile…Hayırlı Cumalar.Daha nice kandillere kavuşmanız dileğiyle şimdiden kandiliniz mübarek ibadetiniz makbul dualarınız kabul olsun.