23.09.2008

ADAÇAYI

FamilyasıLabiatae
İlmi AdıSalvia officinalis
FransızcaSauge
İngilizceSage
AlmancaSalbei
Kullanılan KısmıYaprakları, sapları ve çiçekleri
Yetiştiği YerOrta Avrupa, Akdeniz bölgesi, Balkanlar
Ülkemizde: Ülkemizde: Güney Anadolu
Toplama ZamanıMayıs - Ekim
ÖzelliğiUyarıcı, tonik, yaraları iyileştirir, kandaki şeker miktarını düşürür, safra akıtır, kanı temizler, teri keser, bakteriyi öldürür.
Sağlık AçısındanAsabiyetten ileri gelen teri keser; spazmlı kusmalarda, bağırsak gazlarında, nefes darlığında, nekahat devrinde, yorgunlukta, ishalde yararlıdır. Karaciğeri ve mideyi olumlu etkiler.
Kullanılışı1/2 litre suya 7-10 gr. adaçayı demlendirilerek kullanılır. Haricen: Boğaz tahrişinde gargara olarak; 1/2 litre suya 20-30 gr. adaçayı.
Mutfakta KullanılışıÇorba, söğüş, kaz ve domuz eti, ızgara et, ton balığı, av eti, kabak haşlaması, salata, sos, dolmalık harç, sebzeler vb.
Estetik AçıdanÇay olarak yüze sürüldüğünde yağlı ve gözenekleri genişlemiş ciltlere yararlıdır. Banyoda kullanıldığında ağrıyan kaslara, yorgun ayaklara iyi gelir. Yaprak olarak çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir. Kurutulmuş yapraklar toz haline getirilir, tuzla karıştırılıp dişler ovulursa dişler beyazlanır.
Ek BilgiDiğer adı: Dişotu, tıbbi adaçayı. "Salvia" kelimesi Latince "kurtaran" anlamına gelir. Adaçayında bulunan doğal ostrogen kısırlığın önüne geçer; 1 litre suya 20 gr. adaçayı.

Hiç yorum yok: