23.09.2008

ARDIÇ

FamilyasıCupressaceae
İlmi AdıJuniper Communis
FransızcaGenievre
İngilizceJuniper
AlmancaWacholderbeere
Kullanılan KısmıTomurcuğu, körpe yaprakları, çiçek açmış kısımları
Yetiştiği YerOrta Avrupa, Akdeniz bölgesi, Kuzey Amerika
Ülkemizde: Trakya
Toplama ZamanıSonbahar
Özelliğiİdrar söktürücü, antiseptik, mideyi kuvvetlendirir, taşı kumu düşürür, karaciğeri ve safrayı olumlu etkiler, kanı temizler.
Sağlık AçısındanAsit üriği eritir. Romatizma ağrılarına, idrar yolları rahatsızlığına, albümin, gut, cilt ve şeker hastalığına yararlıdır.
KullanılışıTomurcukları: 20-30 gr. ardıç ezilir, 1 litre suda kaynatılır, demlendirilir. Çiçekleri ve körpe yaprakları çay gibi demlendirilir, günde 2-3 bardak içilir. Kullanmanın başka bir yöntemi, 1 çorba kaşığı ardıç tomurcuğu 1 litre suda kaynatılır. Sıvı yarıya inince süzülür. Öğle ve akşam yatarken birer fincan sıcak olarak içilir. Gerekirse ısıtılır.
Mutfakta KullanılışıÇorba, lahana turşusu, söğüş, rosto ve sindirimi zor olan her tür yiyeceğe katılabilir.
Estetik AçıdanYeri yoktur.
Ek BilgiDiğer adı: Ardıç tohumu. 19. yüzyılda, kullandığı tedavi yöntemiyle ün salan papaz Kneipp'ın şeker hastalarına önerisi: Günde 4 ardıç tomurcuğu çiğneyerek yenir, her gün bir adet artırarak tomurcuğun sayısı 15'i bulunca her gün bir adet azaltılır, tomurcuk sayısı bire iner. Tomurcukların tütsüsü beyin nezlesine iyi gelir.

Hiç yorum yok: