23.09.2008

ANASON

FamilyasıUmbelliferae
İlmi AdıPimpinella anisum
FransızcaAnis
İngilizceAnise seed
AlmancaAnis
Kullanılan KısmıOlgun tohumları
Yetiştiği YerAvrupa, Hindistan, Mısır, Asya, Amerika
Ülkemizde: Antalya, İzmir, Muğla, Balıkesir, Burdur, Aydın
Toplama ZamanıAğustos - Ekim
Özelliğiİdrar söktürür, spazm giderir, gaz ve fermantasyonu önler, sinir yatıştırır, süt artırır.
Sağlık Açısındanİdrar zorluğuna, hazımsızlığa, kabızlığa, kan dolaşımına, çarpıntıya, bronşlardaki spazma, aybaşı zorluğuna, kötü sindirimden ileri gelen migrene yararlıdır.
Kullanılışı1/2 litre suya 1 çorba kaşığı anason tohumu çay gibi demlendirilir, günde 2-3 bardak içilir.
Mutfakta KullanılışıHavuç, kabak, patates haşlaması; baharatlı ekmeklere, bazı tür kremalara, pasta, bisküvi vb.
Estetik AçıdanDiş macunlarında, ağız kokusunu gideren şekerlerde ve spreylerde, cilde serinlik veren bazı banyo ve cilt kremlerinde, deodoranlarda kullanılır. Koyu renk saçlar anason çayı ile çalkalanabilir.
Ek BilgiDiğer adı: Enison, nanahan, raziyanei-rumi. Taze nanedeki "menthol" adlandırılan madde o kadar önemlidir ki, taze nane ile bu ihtiyaç karşılanmadığından sentetiği imal edilmiştir. 18. yüzyılda Romalı ve Galyalı fırıncılar Noel ve Paskalya bayramlarında müşterilerine anasonlu ekmek hediye ederlerdi.

Hiç yorum yok: