23.09.2008

BİBERİYE

FamilyasıLabiatae
İlmi AdıRosmarinus officinalis
FransızcaRomarin
İngilizceRosemary
AlmancaRosmarin
Kullanılan KısmıYaprakları ve çiçekleri
Yetiştiği YerAvrupa, Akdeniz bölgesi
Ülkemizde: Tarsus, Adana, İskenderun
Toplama ZamanıNisan - Ağustos
ÖzelliğiMidevi, yara kapatıcı, bedeni güçlendirici, safra akıtıcı olup kalbi kuvvetlendirir, kan dolaşımını ve karaciğeri olumlu etkiler.
Sağlık AçısındanSürmenaj, hazımsızlık (sindirim sisteminde iltihap yoksa), güçsüz midelere, romatizma, migren, baş dönmesi, çarpıntı, genel halsizlik, zihin yorgunluğu, nefes darlığı ve nekahat devrinde olanlara yararlıdır.
Kullanılışı1/2 litre suda 7-10 gr. biberiye çay gibi demlendirilir, yemeklerden evvel veya sonra içilir.
Mutfakta KullanılışıHer tür ete (av, kümes, balık); patates, omlet, çorba, sos, salata, kabak, domatesli yemekler vb.
Estetik AçıdanSaçtaki kepeği yok etmek için: Saçlar yıkandıktan sonra biberiye çayı ile çalkalanır; saça ayrıca dirlik ve parlaklık verir. Biberiye suyu banyoya katıldığında bedeni canlandırır. Biberiye çayı genişlemiş gözenekleri sıkıştırır.
Ek BilgiDiğer ad: Kuşdili, hasalban. Raymundus Lullus 1330'da biberiye yağını imbikten geçirerek elde etmiştir. Cezayir'in Akdeniz bölgesinde biberiye yaprakları kurutulur, pudra haline getirilir, sünnet olan çocukların yaralarına ekilir.

Hiç yorum yok: