23.09.2008

ÇEMEN

FamilyasıLeguminosae
İlmi AdıTrigonella foenum-graecum
FransızcaFenugrec
İngilizceFenugreek
AlmancaBockshornsamen
Kullanılan KısmıTohumları (toz haline getirerek), taze yaprakları
Yetiştiği YerHindistan, Akdeniz bölgesi, Lübnan, Mısır,Arjantin
Ülkemizde: Orta ve Güney-Doğu Anadolu
Toplama ZamanıHaziran - Temmuz
ÖzelliğiAteş düşürür, bedeni kuvvetlendirir, gaz söktürür. Tonik özelliği ve hafif müshil etkisi vardır. Balıkyağının yerine kullanılabilir, zayıf insanlara kilo aldırır. Balgam söktürür; raşitik, anemik verem ve enfeksiyonlarda yararlıdır.
Sağlık Açısından1 tatlı kaşığı çemen tohumu yemeklerden önce biraz balla karıştırılarak yenir. (Tohumlar önceden kuru tavada yanmadan çok az kavrulur, toz haline getirilir.)
KullanılışıHariçten: Bir miktar çemen unu lapa haline gelecek kadar suyla karıştırılır, ince tülbentin arasında sıcak ve nemli olarak dolamaya veya çıbana konur. Çemen lapası keten tohumu lapasından üstündür.
Mutfakta KullanılışıHafif kavrulduktan sonra yemeklere çeşni vermek için toz halinde veya çimlendirerek yiyeceklere, salatalara katılır. Çimlendirilmiş tohumların biyolojik değeri artar. Kavrulmuş tozu kahve gibi pişirilir, içilir. Taze yaprakları salata gibi yenir.
Estetik AçıdanYeri yoktur.
Ek BilgiDiğer adı: Çemenotu, buyotu. Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır. Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış. Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler. Poy: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyva parçalarının toz haline getirilmesiyle elde edilen üründür.

Hiç yorum yok: