| Sağlık Açısından | 1 tatlı kaşığı çemen tohumu yemeklerden önce biraz balla karıştırılarak yenir. (Tohumlar önceden kuru tavada yanmadan çok az kavrulur, toz haline getirilir.) |
|---|
| Kullanılışı | Hariçten: Bir miktar çemen unu lapa haline gelecek kadar suyla karıştırılır, ince tülbentin arasında sıcak ve nemli olarak dolamaya veya çıbana konur. Çemen lapası keten tohumu lapasından üstündür. |
|---|
| Mutfakta Kullanılışı | Hafif kavrulduktan sonra yemeklere çeşni vermek için toz halinde veya çimlendirerek yiyeceklere, salatalara katılır. Çimlendirilmiş tohumların biyolojik değeri artar. Kavrulmuş tozu kahve gibi pişirilir, içilir. Taze yaprakları salata gibi yenir. |
|---|
| Estetik Açıdan | Yeri yoktur. |
|---|
| Ek Bilgi | Diğer adı: Çemenotu, buyotu. Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır. Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış. Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler. Poy: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyva parçalarının toz haline getirilmesiyle elde edilen üründür. |
|---|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder