23.09.2008

DEFNE

FamilyasıLauraceae
İlmi AdıLaurus nobilis
FransızcaLaurier
İngilizceBay leaves
AlmancaLorbeer
Kullanılan KısmıYaprakları
Yetiştiği YerAvrupa, Akdeniz yöresi
Ülkemizde: Ege, Akdeniz ve Karadeniz sahil bölgeleri
Toplama ZamanıTüm yıl boyunca
ÖzelliğiAntiseptik, uyarıcı, balgam söktürücü, ateş düşürücü, terletici, midevi.
Sağlık AçısındanGrip, anjin, romatizma, kronik bronşit, nefes darlığı ve sindirim zorluğuna iyi gelir.
Kullanılışı10 gr. defne 2 fincan kaynar suda çay gibi demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Mutfakta KullanılışıEtli veya sebzeli her tür çorbaya, soslara; av eti, balık, deniz mahsulleri, bazı tür sebzeye (pişerken), patatesli veya domatesli yemeklere vb.
Estetik AçıdanBanyolarda, esanslarda kullanılır.
Ek BilgiDiğer adı:Tehnel yaprağı. Eski Roma çağında defne ağacının insanları şimşekten koruduğuna inanılırdı. Bu inanç o kadar kökleşmişti ki, imparator Tiberius (İ.Ö. 42- İ.S. 37) şimşekler çaktığında korunmak için başına defneden yapılmış bir çelenk geçirip yorganın altına saklanırmış. Defne yağı: 2-3 damla bir parça kesme şekere damlatıp yendiğinde hemen göğsü yumuşatır.

Hiç yorum yok: