23.09.2008

DEMİRHİNDİ

FamilyasıLeguminosae
İlmi AdıTamarindus indica
FransızcaTamarin
İngilizceTamarind
AlmancaTamarind
Kullanılan KısmıKurutulmuş meyvası
Yetiştiği YerAfrika, Hindistan, Mısır
Toplama ZamanıYeterli bilgi yok.
ÖzelliğiHafif müshil ve mülayimdir; tahriş etmez.
Sağlık AçısındanTahriş etkisi olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla müshil olarak kullanılır. Karaciğeri olumlu etkiler.
KullanılışıMüshil olarak 20-60 gr. demirhindi 1 litre suda hafif ateşte meyve yumuşayacak kadar ısıtılır. Yumuşayan meyve elle mıncıklanır, süzgeçten geçirilir, sabah aç karnına 1 bardak içilir. (T. Baytop'un tarifi: 3 gr. papatya tozu, 50 gr. sinameki meyvası tozu, 50 gr. demirhindi, yeterince şeker şurubu ile karıştırılır. Müshil etkisi için gece yatarken 1 kahve fincanı içilir).
Mutfakta Kullanılışı(Yukarıda verilen tarife uygun demirhindi suda yumuşatılır, süzülür.) Elde edilen ekşimtırak sıvı salatalara limon yerine kullanılır. Çorbalara, soslara limon gerektiren yemeklere, turşulara katılır.
Estetik AçıdanYeri yoktur.
Ek BilgiDiğer adı: Temirhindi. "Tamaari hindi" kelimesi Hintçe "Hint hurması" anlamını taşır. Cezayir, İtalya, hatta ülkemizin bazı bölgelerinde şekerli suyla karıştırılan demirhindi yazın serinletici içki olarak içilir.

Hiç yorum yok: