23.09.2008

ÇÖREKOTU

FamilyasıRanunculaceae
İlmi AdıNigella sativa
FransızcaNigelle
İngilizceSmall garden fennel
AlmancaSchwarzkümmel
Kullanılan KısmıOlgun tohumu
Yetiştiği YerOrta Avrupa
Ülkemizde: Afyon, Burdur, Isparta
Toplama ZamanıEylül - Ekim
Özelliğiİdrar söktürür, aybaşını kolaylaştırır, şişkinliği giderir. Sindirimi olumlu etkiler.
Sağlık Açısındanİdrarı ve sütü artırır, iştah açar, aybaşını dengeler, sindirimi kolaylaştırır.
Kullanılışı1 fincan suda 1 tatlı kaşığı çörekotu tohumu çay gibi demlendirilir ve içilir. Günde 2-3 bardak alınabilir.
Mutfakta KullanılışıÇöreklere ve ekmeklere pişmeden üzerlerine ekilir; baharat olarak keklere, bisküvilere katılır.
Estetik AçıdanYağı saçın dökülmesini önler; saç diplerine sürüldüğünde kepeğin oluşmasını önler.
Ek BilgiDiğer adı: Kara çörekotu, çöreotu, siyah kimyon, siyah susam, ekilen. Çörekotu kahvesi: Değirmenden geçirilen çörekotu kahve gibi biraz şeker koyarak pişirilir, içilir, istenirse içine biraz rendelenmiş küçük hindistancevizi katılabilir. (Çok lezzetlidir, denemeye değer.)

Hiç yorum yok: