Sağlık Açısından | Uykusuzluk (gece fazla yenmişse), spazmlı hıçkırık ve karın ağrısına iyi gelir. Kuru fasulye, nohut ve bakla gibi hazmı ağır olan yemeklerin sindirimini kolaylaştırır. |
---|
Kullanılışı | 1 tatlı kaşığı tohum 1 bardak kaynar suda demlendirilir, günde 2-3 kez içilir. Basur için: 10 gr. tohum 200 gr. suda demlendirilir, günde 2 bardak, öğle ve akşam içilir. |
---|
Mutfakta Kullanılışı | Borş çorbası, kuzu eti, lahana turşusu veya salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı, pilav vb. Toz haline getirilen tohum keklere, bisküvilere, bazı kremalara kullanılır. Taze yaprakları salatalara, yemeklere, çerezlere çeşni, tat ve koku verir. |
---|
Estetik Açıdan | Yeri yoktur. |
---|
Ek Bilgi | Diğer adı: Durakotu, turakotu, tereotu. Geçmişte Roma'da dereotu zevki ve sevinci simgelerdi. Kuvvetlenmek amacıyla bu bitkinin yağını kullanan gladyatörler için dirliğin sembolü idi. |
---|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder