23.09.2008

DEREOTU TOHUMU

FamilyasıUmbelliferae
İlmi AdıAnethum graveolens
FransızcaAneth
İngilizceDili
AlmancaDili
Kullanılan KısmıYaprağı, sapı ve tohumu (çekilmiş veya çekilmemiş)
Yetiştiği YerAvrupa, Akdeniz bölgesi, Güney Rusya, Hindistan, Amerika, İran, Mısır
Toplama ZamanıMayıs - Eylül
ÖzelliğiGaz söktürür, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, spazmı giderir, süt getirir.
Sağlık AçısındanUykusuzluk (gece fazla yenmişse), spazmlı hıçkırık ve karın ağrısına iyi gelir. Kuru fasulye, nohut ve bakla gibi hazmı ağır olan yemeklerin sindirimini kolaylaştırır.
Kullanılışı1 tatlı kaşığı tohum 1 bardak kaynar suda demlendirilir, günde 2-3 kez içilir. Basur için: 10 gr. tohum 200 gr. suda demlendirilir, günde 2 bardak, öğle ve akşam içilir.
Mutfakta KullanılışıBorş çorbası, kuzu eti, lahana turşusu veya salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı, pilav vb. Toz haline getirilen tohum keklere, bisküvilere, bazı kremalara kullanılır. Taze yaprakları salatalara, yemeklere, çerezlere çeşni, tat ve koku verir.
Estetik AçıdanYeri yoktur.
Ek BilgiDiğer adı: Durakotu, turakotu, tereotu. Geçmişte Roma'da dereotu zevki ve sevinci simgelerdi. Kuvvetlenmek amacıyla bu bitkinin yağını kullanan gladyatörler için dirliğin sembolü idi.

Hiç yorum yok: