23.09.2008

FESLEĞEN

FamilyasıLabiatae
İlmi AdıOcimum basilicum
FransızcaBasilic
İngilizceBasil
AlmancaBasilienkraut
Kullanılan KısmıKurutulmuş yaprağı ve çiçeği
Yetiştiği YerHindistan, Afrika, Asya, Avrupa
Ülkemizde: Güney Anadolu
Toplama ZamanıMayıs - Eylül
ÖzelliğiAntispazmotik, tonik, gaz giderici, midevi, bağırsakların antiseptiği, safra söktürücü.
Sağlık Açısındanİştahsızlık, kramp, zihinsel sürmenaj, sinirsel anemi ve uykusuzluk, gut, anguas, yetersiz aybaşı, baş dönmesi ve migrene karşı kullanılır.
Kullanılışı1 tatlı kaşığı fesleğen 1 fincan kaynar suda demlendirilir, her yemekten sonra içilir. Ağız aftlarına: 100 gr. fesleğen 1 litre suda kaynatılır, gargara yapılır. Taze fesleğen yaprakları çiğnenebilir.
Mutfakta KullanılışıÇorba, domatesli sos, domuz, kuzu, dana, balık etleri, lahanalı yemekler, yeşil salata, türlü, çeşitli çerezler vb. Fesleğen gerekirse kekiğin yerine kullanılabilir.
Estetik AçıdanYüzün alt kısmıyla boyun bakımında kullanılır. Bir avuç taze fesleğen didiklenir, 4-5 gün badem yağında bekletilir ve kullanılır. Yüze ve boyna sürerken hafif bir masajla cilde yedirilir. Bir süre sonra yüz gülsuyuna batırılmış bir parça pamukla temizlenir.
Ek BilgiDiğer adı: Fesliğen, peslan, reyhan otu. (Fesleğen türünden olan reyhanın yaprakları biraz daha iri, rengi daha koyu, kokusu da daha keskin olur. Bu nedenle kullanılan miktar az olmalı. Fransa'da ve İtalya'da (ülkemizde birçok köy ve kasabada), sineğin ve sivrisineğin eve girmemesi için pencere kenarlarına fesleğen saksıları konur. Aynı saksılar köy kahvelerinde görülür. Ufalanmış kuru yapraklar koklandığında aksırtır, kronik koku almamayı giderir.

Hiç yorum yok: