23.09.2008

HARDAL

FamilyasıCruciferae
İlmi AdıSiyahı: Brassica nigra
Beyazı: Sinapis alba
FransızcaMoutarde
İngilizceMustard
AlmancaSenfsaat
Kullanılan KısmıTohumları
Yetiştiği YerBatı Avrupa, Asya, Çin, Hindistan, Afrika, Amerika
Ülkemizde: Akdeniz yöresi
Toplama ZamanıAğustos - Kasım
ÖzelliğiSiyahı: Tonik, mide ve salgı bezlerini olumlu etkiler, şişkinliği giderir, iştah açar. (Tıp açısından siyahı daha önemlidir.)
Beyazı: Mide kramplarını giderir, karaciğer ve pankreası olumlu etkiler.
Sağlık AçısındanKabızlığı önler, gazdan ileri gelen şişkinliği yok eder. Beyazı: Ampirik olarak sindirim şikayetlerinde kullanılır.
KullanılışıSiyahı: Un haline getirilen hardal tohumları ılık suyla karıştırılır, ağrıyan eklemlere veya kısımlara uygulanır. Romatizmaya: 2-3 çorba kaşığı hardal unu suyla karıştırılır, bu suya kalınca bir bez daldırılır, sıkılır, bedenin gereken kısmına sarılır.
Mutfakta KullanılışıBaharatı kullanma açısından çok usta olan Hint aşçıları siyah hardalı tercih ederler; yağda hafif sote ettikten sonra domates ve soğan konur, sebze katılır, pişirilir. Sofra hardalı: Etli yemeklere, soğuk etlere, domuz eti, şarküteri, soslara, çiğ sebzelere vb. katılır.
Estetik AçıdanYeri yoktur.
Ek BilgiDiğer adı: Siyahı: Kara hardal, eşek hardalı. Beyazı: Deve tüyü hardalı. Hardalın evde yapılışı: 30 gr. ince doğranmış soğan, 12 gr. toz karabiber, 500 gr. toz hardal, 3 adet küçük hindistancevizi, rendelenmiş; 8gr. acı biber, 60 gr. rendelenmiş turp, 250 gr. aromalı sirke, yeterince kaynar su. Tüm malzeme ateşte iyice kızdırılmış bir demirle karıştırılır.

Hiç yorum yok: