Familyası | Cruciferae |
---|---|
İlmi Adı | Siyahı: Brassica nigra Beyazı: Sinapis alba |
Fransızca | Moutarde |
İngilizce | Mustard |
Almanca | Senfsaat |
Kullanılan Kısmı | Tohumları |
Yetiştiği Yer | Batı Avrupa, Asya, Çin, Hindistan, Afrika, Amerika Ülkemizde: Akdeniz yöresi |
Toplama Zamanı | Ağustos - Kasım |
Özelliği | Siyahı: Tonik, mide ve salgı bezlerini olumlu etkiler, şişkinliği giderir, iştah açar. (Tıp açısından siyahı daha önemlidir.) Beyazı: Mide kramplarını giderir, karaciğer ve pankreası olumlu etkiler. |
Sağlık Açısından | Kabızlığı önler, gazdan ileri gelen şişkinliği yok eder. Beyazı: Ampirik olarak sindirim şikayetlerinde kullanılır. |
---|---|
Kullanılışı | Siyahı: Un haline getirilen hardal tohumları ılık suyla karıştırılır, ağrıyan eklemlere veya kısımlara uygulanır. Romatizmaya: 2-3 çorba kaşığı hardal unu suyla karıştırılır, bu suya kalınca bir bez daldırılır, sıkılır, bedenin gereken kısmına sarılır. |
Mutfakta Kullanılışı | Baharatı kullanma açısından çok usta olan Hint aşçıları siyah hardalı tercih ederler; yağda hafif sote ettikten sonra domates ve soğan konur, sebze katılır, pişirilir. Sofra hardalı: Etli yemeklere, soğuk etlere, domuz eti, şarküteri, soslara, çiğ sebzelere vb. katılır. |
Estetik Açıdan | Yeri yoktur. |
Ek Bilgi | Diğer adı: Siyahı: Kara hardal, eşek hardalı. Beyazı: Deve tüyü hardalı. Hardalın evde yapılışı: 30 gr. ince doğranmış soğan, 12 gr. toz karabiber, 500 gr. toz hardal, 3 adet küçük hindistancevizi, rendelenmiş; 8gr. acı biber, 60 gr. rendelenmiş turp, 250 gr. aromalı sirke, yeterince kaynar su. Tüm malzeme ateşte iyice kızdırılmış bir demirle karıştırılır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder